Mød en lægmand

Sonja fortæller om at være lægmand

Mød vores lægmand Sonja

Vores frivillige lægfolk gør et kæmpe stykke arbejde for hestene - nedenfor kan I møde Sonja, som fortæller hvordan det er at være lægmand hos Hestens Værn

Sonja Pilborg.jpeg

Fortæl kort om dig selv og din baggrund med heste

Mit navn er Sonja, og jeg er 58 år gammel og elsker heste.

Jeg er opvokset med heste, og har selv redet fra jeg var 3 år gammel. Min datter på 25 år, har redet siden hun var 3 år gammel, så der har altid været heste i mit liv.

Selv red jeg military, og min datter var både til spring og dressur på højt konkurrence plan - og red som Junior og Youngrider på det danske landshold, så vi har rejst meget rundt i udlandet. Vi har pt. 2 heste og 2 ponyer stående hjemme.

Hvorfor valgte du at blive lægmand?

Jeg valgte at blive lægmand fordi at mit hjerte banker for heste - og fordi at alle dyr, har brug for en stemme, der kan hjælpe dem. Samtidig synes jeg at det lød spændende – og jeg ville gerne hjælpe med at redde de heste, der desværre ender i vanrøgtsager. Samtidig ville jeg gerne prøve at snakke og hjælpe ejerne til at gøre det rigtige for deres heste. Nogle gange handler det nemlig også om ejers uvidenhed.

Hvilke sager rør dig mest?

De sager der rør mig mest er dem hvor jeg kommer ud til magre, udsultede og slukkede heste der har mistet livsmodet.

Hvilken følelse giver det dig når en sag afsluttes?

Når en sag er afsluttet, giver det mig en følelse af glæde over, at mit arbejde har hjulpet hestene.

Hvilken sag er den værste du har oplevet?

Den værste sag jeg har oplevet, er en sag der stadig er i gang, og som desværre nok kommer til at fortsætte meget længe.

Sagen omhandlede et større antal vanrøgtede heste som stod buret inde i bokse 24 timer i døgnet og ikke så dagens lys. De blev ikke fodret, og de var totalt slukkede, og nogle var i så dårlig stand, at de næsten ikke kunne stå oprejst – de havde lange hove, sår, vorter og formodentligt også orm.

Nogle af hopperne var drægtige og meget magre. Det var et forfærdeligt syn, at komme til.

Da jeg kom tilbage for anden gang, lovede jeg de stakkels heste, at jeg ville gøre alt for at redde dem.

Efter mit tilsyn meldte Hestens Værn sagen til Politiet da den var så grel. Politiet har været på tilsyn sammen med Fødevarestyrelsen. De har tilset hestene og deres forhold, flere heste er aflivet og der er givet påbud om fodring og pasning af resten af besætningen. 

Jeg ville ønske, at man som lægmand havde flere beføjelser, specielt i en sag som denne.

Ville du anbefale andre at være lægmand?

Jeg vil helt sikkert anbefale andre at være lægmand, følelsen af at gøre en forskel for de stakkels heste er det hele værd! Det er heller ikke alle sager der er slemme - nogle gange kommer man ud til uerfarne ejere og får en snak om hvad de kan gøre bedre.

Men man skal brænde for det, for nogle sager tager lang tid, og så hjælper det ikke at man opgiver på halvvejen - for det er levende væsner man skal hjælpe.

FØR / EFTER BILLEDE AF EN PLAG FRA SAGEN

image0før.jpeg    

image1efter (1).jpeg