Alenehesten lever på lånt tid

Lovgivning om flere heste i et hestehold

Ny lovgivning sikre flere heste kontakt til artsfæller – med tiden…

Heste er sociale dyr og de har behov for at kunne røre og tumle med andre heste, men det har hidtil været helt lovligt at holde en hest alene på en ejendom, hvis hesten var over 2 år gammel.

Nu blæser der endelig nye vinde og pr. 1. januar 2021 trådte ny lovgivning i kraft, der giver håb for fremtiden.

I Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af heste står:

” § 3. Enhver hest skal holdes i et hestehold, der består af mindst to husdyr enten af hestearten eller af æselarten eller af to krydsninger af disse. Stk. 2. Uanset stk. 1 kan en hest holdes alene i højst 4 måneder, hvis den ene hest i et hestehold med to heste dør eller af anden årsag permanent forlader hesteholdet.”

Der er altså ingen krav om, at en hest skal gå på fold sammen med en anden hest, men kun at der skal være mere end en hest i hesteholdet. De må stadig gerne gå på hver deres fold.

Og du kan stadig fx sende din hoppe til hingst eller tage til stævner mv. mens den anden hest bliver hjemme – for der er åbnet for at heste midlertidig kan gå alene i 4 md. Dette er lavet for at sikre, at hvis den ene hest fx dør eller sælges, så har man 4 måneder til at finde en ny hest eller få en opstalder. 

Hestens Værn håber, at flere hesteejere vil finde ud af, at det er lettere at lade hestene gå sammen på fold, hvilket også er til glæde for hestene, som kan få opfyldt deres sociale behov med at gnubbe og lege med andre heste.

Men der er lange overgangsordninger:

” § 37. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2021. Stk. 2. Uanset bestemmelsen i § 3 kan et husdyr af heste eller æselarten eller en krydsning heraf, der er anskaffet inden den 1. januar 2021, og som er blevet holdt uden kontakt til artsfæller, fortsat holdes uden kontakt til artsfæller, indtil dyret afhændes eller dør.”

I praksis betyder det at heste, der blev holdt alene før 1. januar 2021, fortsat kan gå alene til de dør eller sælges. Flyttes en alenehest til en ejendom med flere heste eller kommer der en hest til på den ejendom hesten står, er det for altid slut med at gå alene, for så falder den ikke længere ind under overgangsordningen i §37.

Føl og plage op til 2 år SKAL på fold med andre hest

”§ 16. Heste skal i mindst 2 timer 5 dage om ugen motioneres eller gives fri bevægelse på fold. Stk. 2. Når plage, der er fra 1 til 2 år gamle, er på fold, skal de på fold sammen med artsfæller. Stk. 3. Føl og plage skal, indtil de er 1 år gamle, på fold sammen med artsfæller i mindst 2 timer 5 dage om ugen.”

Hvis du ejer et føl, er der dermed lovkrav om at den SKAL på fold med andre heste mindst 2 timer om dagen 5 dage om ugen.

 Hvis du ejer en plag mellem 1 eller 2 år skal den, når den er på fold, også på fold med andre heste. Dette er for at sikre at føl og plage bliver socialiseret med andre heste og for dækket deres store behov for at lege og tumle med artsfæller.

Afledt af dette, er heste der er født efter 1. januar 2019 udelukket fra at kunne komme ind under overgangsordningerne i §37, da disse heste jo lovmæssigt har skulle gå sammen med andre heste på fold og dermed ikke har kunne være holdt alene pr. 1. januar 2021.

Det er Hestens Værns store ønske, at denne lovgivning vil få flere hesteejere til at sørge for, at deres heste kommer til at gå sammen med andre heste – ikke bare på sammen matrikel, men også på samme fold. De fleste heste nyder selskabet med andre heste og det vil hæve velfærden for alenehestene enormt at have kontakt til artsfæller.